UDSTILLINGER:
Udstillinger:
Tidligere


TEGNEKUNST 3. HANS SMIDTH OG DEN JYSKE HEDE


07.04.2016 - 28.08.2016


Denne mindre særophængning er den tredje i rækken om museets rige samling af tegninger. Museet har udvalgt 18 tegninger af Hans Smidth (1839-1917) med motiver af den jyske hede udført i slutningen af 1800-tallet. De fortællende tegninger viser Hans Smidths smukke penneføring og detaljerigdom, når han skildrer det vindomsuste landskab med de få træer, den øde vej eller gåsefamilien, der har søgt ly bag et dige. I en anden del af tegningerne opsøger Hans Smidth bønderne og illustrerer begivenheder, hvor en større forsamling mødes som på markedspladsen eller til et sognerådsmøde i hjemmet.

Hans Smidth hentede inspiration til sine jyske motiver fra den danske forfatter Steen Steensen Blicher (1782-1848), der levende berettede om en rejse langs den jyske vestkyst i E Bindstouw. Fortællinger og Digte i jydsk Mundart, 1842. Hans Smidth foretog selv vandreture langs Limfjorden, i Sallingland og på Fur, hvor han fandt sine motiver, der med titler som Æ Bindstouw og Pennekas-Drallers Kjæltringbal refererer til Blicher.

I tillæg til tegningerne vises Hans Smidths maleri Storke der samles for at lette, 1900, for første gang for offentligheden, som i 2015 indgik i samlingen takket være en testamentarisk gave.

Med denne særophængning sætter Den Hirschsprungske Samling fokus på Hans Smidth, som er en mindre kendt men velrepræsenteret kunstner i museets samling. Ophængningen giver et indblik i museets store samling af tegninger, som i dag rummer 2000 perler, der til daglig opbevares i kasser beskyttet imod lys og støv.

Hans Smidths maleri og tegninger kan opleves i museets Havesal fra den 7. april til den 28. august 2016.
Tilbage


I ITALIENS LYS. ET DANSK-NORSK KUNSTNERFÆLLESSKAB 1879-1886


23.09.2016 - 29.01.2017


KOMMENDE SÆRUDSTILLING

Den Hirschsprungske Samling har i samarbejde med Skovgaard Museet i Viborg og Lillehammer Kunstmuseum i Norge tilrettelagt en stor udstilling om et dansk-norsk kunstnerfællesskab, som udviklede sig i Italien i begyndelsen af 1880’erne.

Udstillingen inviterer den besøgende på en spændende og mangfoldig rejse til Rom, til byen Sora ved Liriflodens smukke landskab for foden af de lysende Abruzzerbjerge, til højdedragene med olivenlunde og fårehyrder og videre ad snoede veje helt op til markedspladsen i den fine, lille bjergby Civita d’Antino.

De to byer blev i årene 1879-1886 inspirerende samlingspunkter for en gruppe af unge danske og norske malere – først ankom P.S. Krøyer efterfulgt af de norske malere Eilif Peterssen og Christian Meyer Ross, og to år senere slog også Joakim Skovgaard, Viggo Pedersen, Kristian Zahrtmann, Theodor Philipsen og den belgiske maler Rémy Cogghe sig ned i den maleriske egn.

I løbet af få år skete der en markant udvikling, som blev central for naturalismens gennembrud i Skandinavien. Som noget nyt blev kunstnerne optagede af at skildre hverdagslivets mere realistiske sider såvel som landskabets skiftende belysninger og stemninger. Under indtryk af det italienske lys og den franske impressionisme udvikledes det nye friluftsmaleri og bragte en ny farverigdom ind i det nordiske maleri.

Udstillingen kaster et nyt lys over denne vigtige periode i skandinavisk kunsthistorie, hvor nogle af tidens betydeligste kunstnere på tværs af landegrænserne inspirerede hinanden. Udstillingen viser blandt andet en række værker, som ikke tidligere har været vist for publikum.

I forbindelse med udstillingen udgives et omfattende billedrigt katalog med artikler af Jan Kokkin, Anne-Mette Villumsen og Marianne Saabye. Udstillingen formidles i en digital guide, som gratis kan bruges af publikum, og i tilknytning til udstillingen vises uddrag af Ole Braunstein og Ole Wivels stemningsfulde film fra 1969.

Udstillingen er støttet af 15. Juni Fonden, A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Frimodt-Heineke Fonden, KrogagerFonden, Lizzie og Ejler Ruges Kunstfond, Ny Carlsbergfondet, Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat, Toyota-Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Tirsdag- søndag 11-16. Lukket mandag

Museet er lukket 23.-26. og 31. december samt 1. januar

Entrépris
Voksne: 75 kr. / Studerende, pensionister og grupper 65 kr.

Gratis entré hver onsdag

Grundet ophængning af kommende store udstilling I Italiens lys vil museet være helt lukket i perioden mandag d. 29. august til og med torsdag d. 22. september 2016.

Tilmeld museets nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading