UDSTILLINGER:
Udstillinger:
Tidligere


TEGNEKUNST 1
Guldaldertegninger fra samlingen. Eckersberg, Købke, Lundbye o.a.

04.02.2014 - 31.08.2014


Denne udstilling er den første i en række af særophængninger, som museet vil vise i de kommende år. Den viser et udvalg af museets rige samling af tegninger. Allerede tidligt samlede Heinrich Hirschsprung (1836-1908) på skitser og studier til færdige malerier, hvilket endnu dengang var usædvanligt. De mindre og ofte ufærdige formater giver samlingen sin særlige karakter af noget privat og mere hjemligt. Interessen for papirkunst ligger i naturlig forlængelse heraf, da tegninger på mange måder er det mest intime udtryk for kunstnerisk skaben, der findes.

I dag udgør tegningssamlingen næsten 2000 værker på papir. Nogle af de allerfineste kunstskatte på museet gemmer sig i denne samling. I første omgang er det et udvalg af museets guldaldertegninger vi viser fra perioden omkring 1810-1850.

Af små perler har vi bl.a. fundet 30 børnetegninger frem tegnet af Constantin Hansen til digteren Christian Winthers ABC fra 1863, datidens mest populære børnebog. I ABCen har Winther digtet et rim til hvert et bogstav, som sammen med Constantin Hansens tegninger har hjulpet tidens børn med at lære alfabetets bogstaver. Fra samlingen har vi også fundet Vilhelm Hammershøis kone, Idas eksemplar frem. Sirlig, barnlig skråskrift bevidner, at den var flittigt brugt, da hun selv var en lille pige og lærte alfabetet ud fra bogen.

En anden række af tegninger, vi har fundet frem til lejligheden, er Eckersbergs sjældent udstillede serie på 6 store blade om en families uheldige omgang med en stor lotterigevinst. Lotterier havde man kendt i Danmark siden begyndelsen af det 18. århundrede, og mange borgere havde gennem tiden forsøgt lykken. I denne serie, der blev tegnet med henblik på radering og udgivelse har Eckersberg scene for scene anskueliggjort, hvad der sker, når man pludselig kommer til penge, men ikke har de sociale eller moralske forudsætninger for at forvalte velstanden. Serien blev gengivet af kobbertrykker J.F. Clemens med et fortællende vers på dansk og fransk, der ledsagede hver illustration. Den og mange flere guldalderfortællinger kan opleves i museets havesal frem til d. 1. august 2014.

Søndag den 9. februar og søndag den 9. marts viser museumsinspektør Emilie Bierlich Durholm rundt i salen og fortæller om tegningerne og tankerne bag ophængningen.
Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Tirsdag- søndag 11-16. Lukket mandag

Museet har modtaget en bevilling fra Kulturministeriet til istandsættelse af kontorer og magasiner i husets underetage. Grundet istandsættelse er der ikke adgang til arkiver og magasiner. Vi kan desværre ikke udlåne værker frem til april 2015.

Museet er lukket 23.-26. og 31. december samt 1. januar

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading