TIL LÅNS. HAMBURGER KUNSTHALLE GÆSTER HIRSCHSPRUNG:
TÅGESTREJF. 1818-1820

Caspar David Friedrich
Tågestrejf. 1818-1820
Caspar David Friedrich blev født i 1774 i Greifswald i svensk Pommern. Du kan høre om maleriet Tågestrejf ved at trykke på lydsymbolet nedenfor denne tekst.

I teenageårene modtog Friedrich tegneundervisning, og i 1794 rejste han som 20-årig til København for at studere ved Kunstakademiet, hvor han bl.a. havde Wiedewelt, Abildgaard og Juel som lærere. Senere i livet kritiserede Friedrich akademiundervisningen, men han skabte venskaber for livet og fik en nær fortrolig i den senere professor J.L. Lund.

I 1798 flyttede Friedrich til Dresden, hvor han fik adgang til en af de fineste europæiske kunstsamlinger. Det var i løbet af de første år i Dresden, at han fandt sin helt personlige stil. I modsætning til mange jævnaldrende orienterede Friedrich sig ikke mod Italien og de antikke idealer, men rettede blikket mod det nordeuropæiske landskab på rejser til hjemegnen og Rügen, og med bjergvandringer i Sachsen og Bøhmen. Det, der især kendetegner Friedrichs kunst, er landskabet forlenet med en særlig ånd og psykologiske og religiøse stemninger. Friedrich skrev selv om sit kunstneriske ståsted:

Kunstnerens opgave er ikke at give en troværdig afbildning af luft, vand, bjerge og træer, men at lade sin sjæl, sin følelse, genspejle sig deri. Kunstnerens opgave er at erkende naturens ånd og af hele sit hjerte og væsen trænge ind til den, opleve den og gengive den (…) Maleren skal ikke blot male, hvad han ser foran sig, men også hvad han ser i sit eget indre. Ser han intet i sig selv, forsømmer han også at male, hvad han ser foran sig. Hans billeder bliver som et skærmbræt, bag hvilket man kun kan forvente at finde syge eller døde.

Friedrich døde i 1840 efter et invaliderende slagtilfælde fem år før. Han oplevede stor succes i sin levetid, og hans billeder blev købt af fremtrædende personer som den fremtidige konge af Preussen Friedrich Wilhelm. Mod slutningen af livet blev Friedrich efterhånden glemt, og man fattede først interesse for ham igen på den anden side af århundredeskiftet. Friedrich havde ingen egentlig elevkreds, selvom han underviste på akademiet i Dresden, måske fordi han i så høj grad prioriterede det subjektive, men havde gensidigt inspirerende arbejdsfælleskaber med bl.a. C.G. Carus og nordmanden J.C. Dahl.

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading