TIL LÅNS. HAMBURGER KUNSTHALLE GÆSTER HIRSCHSPRUNG:
KUNSTNERENS HAVE I WANNSEE. 1918

Max Liebermann
Kunstnerens have i Wannsee. 1918
Her ses et udsnit af Max Liebermanns have fra hans villa i Wannsee. Hvor Liebermann tidligere hentede sine motiver på ferierne til Holland, blev sommerens ophold i villaen og især haven ved Wannsee en ny inspirationskilde frem til hans død. Han havde i 1909 købt den smalle grund, der løber ned til søen Wannsee, et populært område for Berlins ferierende overklasse. Selve huset blev opført i 1910 og var tegnet af den tyske arkitekt Paul Baumgarten. Villaen blev placeret midt på den snævre grund, hvilket tillod to forskellige haveudformninger på hver side af huset. Liebermann søgte råd hos Alfred Lichtwark, som ud over sin rolle som direktør for Hamburger Kunsthalle også var en af de store fornyere af tysk havearkitektur på denne tid. Hans ambition var at vende havestilen fra den vildtvoksende engelske have og komme tilbage til de stramt anlagte tyske renæssance- og barokhaver.

Haven, som løb fra husets terrasse og ned til søen, der var anlagt som en lysthave, var domineret af lave, skrånende bede. Det gav et næsten frit udsyn, kun brudt af nogle enkelte birketræer, der var blevet plantet ved søbredden. Disse træer kan ses til venstre i maleriet Kunstnerens have i Wannsee. Ellers var den højere beplantning hovedsageligt langs grundens to ydre sider. Den ene side fik anlagt tre bede efter renæssanceprincip, og i den anden side blev der anlagt en birketræsallé, som på smuk vis indrammede udsigten ned til vandet.

I 1890’erne begyndte Liebermanns malestil at vende sig fra det naturalistiske til en lysere palet og en løsere penselføring, der fandt sin inspiration i de franske impressionister. Denne forandring i hans malestil markerede også et nyt fokus i hans motiver, hvor blandt andet det landskabelige kom til at spille en større rolle i stedet for de tidligere motiver af arbejdende mennesker. Malerierne her er fine eksempler på Liebermanns sene stil.

Efter flere år på forskellige hænder er villaen i dag blevet restaureret og indrettet til et museum for Liebermann og hans kunst.

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading