20 HOVEDVÆRKER:
DEN BLINDE. GJERN





Ejnar Nielsen
Den blinde. Gjern 1896 og 1898
Olie på lærred. 131,5 x 79,2 cm
Ejnar Nielsen (1872-1956) var en af de betydeligste repræsentanter for den danske symbolisme. Hans kunstneriske stræben var tæt knyttet til en opfattelse af, at civilisationen og storbylivet havde en uheldig virkning på individet.

I 1894 kom han for første gang til den lille jyske by Gjern, for at male det særegne bakkede landskab. Han var taget væk fra storbyens civilisation for at søge ud i naturen omkring den lille indremissionske by, men blev efterhånden fortrolig med og betaget af byens indbyggere. Herfra stammer portrættet af den unge kvinde i maleriet Den blinde.
Den unge kvinde i maleriet hed Dagmar Andreasen og var organist i byens kirke. Hun stod ofte model for ham, og i løbet af de seks år, han boede i byen, blev det foruden dette maleri til en lille serie af skitser og tegninger med den blinde Dagmar som motiv.

Der er en intens vagtsomhed i pigens lyttende holdning, og hun holder varsomt om mælkebøttens frøstand. Således hjælper de øvrige sanser hende til at sammenstykke et eget indre billede af den virkelighed, hun omgives af. Den mørke kjole og de to ringe på hendes finger fortæller, at hun bærer sorg over at have mistet sin elskede. Med spæde knopper, blomster og frø er planten symbol på livets cyklus.

Maleren har skildret kvinden på baggrund af egnes bakkede landskab, ved en markant opdeling mellem forgrund, mellemgrund og baggrund kombinerer billedet hendes indre vision om landskabet såvel som en stærkt forenklet skildring af det faktiske landskab I et stiliseret udtryk slynger åløbet sig som en gylden stribe gennem den paradisiske eng, hvor fårene græsser to og to. Også himlen lyser gyldent i det dunkle landskab, som var det et syn hentet fra den blinde piges egen lukkede forestillingsverden.

I 1896, da Ejnar Nielsen gik i gang med forarbejdet til Den blinde, beskrev han naturen ved Gjern i et brev til Marie Thaarup (22.9.1896): Det var så længe siden jeg havde været ude i Bakkerne, og hvor var ikke alting forandret…Efteråret var der, med sine mangfoldige Guld-gyldne Farver som så vidunderlig fremhævede som Guldvirkende Relieffer når Solen kastede Lys henover det. Aldrig har jeg set Gjern Å så smuk i sine Bugter og Sving, og med en lysende Violet-blå Glasur som Modsætning til de Sol-lyste grønne Enge … det skal vel kunne gøre en ussel Maler ør om han ikke er det i forvejen.

Skildringer af blinde var et tilbagevendende motiv i disse år, foruden Ejnar Nielsen malede L.A. Ring og Anna Ancher flere billeder over dette tema, som faldt i tråd med tidens interesse for sjælelivet.





Tilbage


INFO/
FIND VEJ:



DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ





Kontakt: Medarbejdere



Søg på siden:
Loading