P.S. KRØYER I DEN HIRSCHSPRUNGSKE SAMLING:
SOMMERAFTEN PÅ SKAGENS SØNDERSTRAND. ANNA ANCHER OG MARIE KRØYER. SKITSE

P.S. Krøyer
Sommeraften på Skagens Sønderstrand. Anna Ancher og Marie Krøyer. Skitse 1893
Olie på lærred. 38,5 x 60 cm
De lyse aftener på Skagen blev i løbet af 1890’erne tema for adskillige af Krøyers mest yndede malerier. Dette lille oliestudie fra juni 1893 er et af flere billeder, der viser to lyse kvindeskikkelser, som vandrer langs vandet i fortrolig samtale, mens den blå time sætter sit magiske præg på landskabet. Til venstre ses Anna Ancher og til højre Marie Krøyer med hat, og mens de to kvinder her i skitsen er set på en vis afstand, ændrede Krøyer en smule på kompositionen og trak figurerne længere frem i det færdige udstillingsbillede, der i dag hænger på Skagens Museum.

Forfatteren Sophus Schandorph, der i sommeren 1892 besøgte Skagen med sin kone Ida, beskrev sin iagttagelse af Krøyer, der pludselig opdager motivets maleriske kvaliteter: ”Min Hustru pegede ud mod det smukke Syn og de prægtige Lys- og Farvevirkninger. Krøyer sad ganske stille. Hans Tunge spillede mellem hans Læber. Det var mig et Tegn paa, at han havde noget for ...” Som det ofte var tilfældet med den generøse Krøyer, forærede han parret det lille forstudie, malet den følgende sommer, som et minde om deres ophold.

Overgangen mellem dag og nat var ikke kun et centralt tema i Krøyers maleri. De stemningsfulde sommeraftener blev et malerisk omdrejningspunkt hos en række nordiske kunstnere frem mod århundredeskiftet. Men også uden for Norden var det muligt at finde malere, der var optaget af skumringstimen, som den ældre James McNeill Whistler, der dog fortolkede sine indtryk på en langt mere radikal måde. Krøyer var ganske velinformeret om de kunstneriske strømninger gennem sine mange rejser rundt i Europa, og han må tidligt have bemærket Whistlers dristige malerier. Efterfølgende var både Krøyer og Whistler tilknyttet Galerie Georges Petit i Paris, der var et af den franske hovedstads absolut førende udstillingssteder. Her viste tidens succesfulde malere gerne værker frem, som ikke egnede sig til den franske Salon.

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Åben 2. påskedag 2. april kl. 11-16

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading