20 HOVEDVÆRKER:
SUMMUM JUS, SUMMA INJURIA. BARNEMORDET

Erik Henningsen
Summum jus, summa injuria. Barnemordet 1886
Olie på lærred. 78,5 x 117 cm
”Den højeste ret, den største uretfærdighed”. Sådan lyder billedets latinske titel oversat til dansk, og med undertitlen Barnemordet forstår man, hvad det er, mændene leder efter i sandet. Det er et klassisk spændingsgreb kun at antyde noget uhyggeligt eller makabert, og det er da også des mere effektfuldt, at beskueren selv skal lægge billedets elementer sammen og forestille sig fødslen i dølgsmål, mordet og nedgravningen af det spæde barnelig, der er gået forud for denne scene. Det virkelige drama ligger der og ses genspejlet i den knælende mands ansigtsudtryk. Om han kigger anklagende eller medlidende på den unge pige, må være op til øjnene, der ser. Pigen selv er helt forstenet og bøjer hovedet ned mod hunden, som stadig er trofast og hengiven.

Erik Henningsen peger i sit maleri på et alvorligt samfundsproblem: kvinder, der var blevet gravide uden for ægteskab, og som på grund af religiøse og moralske normer med dertilhørende forsørgelsesproblemer så sig nødsaget til at skjule graviditeten og skille sig af med barnet straks efter fødslen. Straffen var hård, hvis det blev opdaget, men de håbløse udsigter må have været så grumme, at mange kvinder alligevel valgte at slå deres eget barn ihjel.

Henningsens værker viser ofte samfundets lavere klasser i en mere eller mindre alvorlig knibe. Barnemordet er nøgternt registrerende og tilhører dermed for alvor den realistiske strømning, der prægede dansk og europæisk kunst i slutningen af 1800-tallet. Det var ikke længere nok, at kunsten viste livet og naturen fra den pæne side, nu skulle den være en aktiv part i udviklingen af et bedre samfund, og det gjordes bedst med motiver fra ”rigtige” menneskers hverdag i byen og på landet – uden forskønnende solskin. Stilistisk er Henningsens billede helt i tråd med den samtidige franske realisme, som kunne ses på Salonen i Paris.

Tilbage


INFO/
FIND VEJ:DEN HIRSCHSPRUNGSKE
SAMLING
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. 3542 0336
dhs@hirschsprung.dk


ÅBNINGSTIDER:

Mandag-tirsdag: lukket
Onsdag-søndag: 11-16

Lukket på grund af udstillingsopbygning 18.-29. juni 2018

Telefoniske henvendelser
Museets tlf. 3542 0336. Tir-fre kl. 10-14
Booking tlf. 3544 0951. Man-tor kl. 10-14

Entrépris: 85 kr.
Børn og unge under 18 gratis

Tilmeld dig nyhedsbrev her

FIND VEJ

Kontakt: MedarbejdereSøg på siden:
Loading