Menu
Ancher Michael syg pige maleri (1)
Michael Ancher: 'En syg pige. Tine Normand', 1883

Syge piger

Den syge pige som motiv i nordisk billedkunst 1850-1900

Kunsthistoriker og seniorforsker Mette Bøgh Jensen blev fra 1. januar 2018 og tre år frem ansat som postdocstipendiat ved Aarhus Universitet, hvor hun skal forske i emnet ”Syge piger som motiv i nordisk kunst 1850-1900”. Projektet sætter fokus på de motiver af syge piger, der dukker op i nordisk kunst i slutningen af 1800-tallet. Selv om skagensmalerne og kunstnerkolonien i Skagen som regel forbindes med friluftsmaleri, naturalisme og det moderne gennembrud, opstår kunstnerkolonien på et tidspunkt, hvor der florerer en mængde fysiske og psykiske sygdomme i de større byer, og hvor der samtidig er stor opmærksomhed omkring det degenererede menneske og byen som et usundt sted. Projektet skal bl.a. se nærmere på hvilke værker af syge piger, der befinder sig i nordiske museers samlinger, ligesom det skal undersøges, hvor hyppigt motivet med de syge piger optrådte som emne på udstillinger i perioden 1850-1900 og i samtidens medier.

Perioden er bl.a. kendetegnet ved kontrasten mellem dyrkelsen af den sunde krop, som det f.eks. ses i vitalismen, og fremkomsten af den syge pige/kvinde; en figur, der viser sig inden for lægevidenskaben, litteraturen og billedkunsten. Projektet vil inddrage periodens billedkunst som en aktiv medspiller og vil undersøge, hvordan nogle af 1800-tallets dominerende sygdomme skildres af nordiske kunstnere for at klarlægge, om de forskellige tilgange inden for litteratur, populærkultur og medicin på nogen måde kan berige hinanden.

Forskningsresultaterne bliver publiceret i danske og internationale tidsskrifter, og i 2021 vises der en stor udstilling på Skagens Museum og på Den Hirschsprungske Samling.

Projektet er et samarbejde mellem Den Hirschsprungske Samling, Skagens Kunstmuseer og Aarhus Universitet og er støttet af Ny Carlsbergfondet.

Kom til konference om syge piger

Den 7.- 8. november 2019 afholdte Skagens Kunstmuseer, Aarhus Universitet og Den Hirschsprungske Samling en international konference på Aarhus Universitet.

På konferencen kunne man høre oplæg af inden- og udenlandske oplægsholdere. Sammen undersøgte vi, hvordan syge piger er afbilledet og omtalt i litteraturen, kunsten, videnskaben og populærkulturen.

Læs mere om konferencen her

Konferencen var støttet af Ny Carlsbergfondet og Uses of the Past

Værker af syge piger søges

Mette Bøgh Jensen hører meget gerne fra dig, hvis du har et værk med en syg pige, uanset hvornår det er lavet. På den måde bliver det muligt at få et overblik over, hvor mange værker med dette motiv, der egentlig findes.

Mette kan kontaktes på mbj@cc.au.dk