Spring til indhold
Michael Ancher: 'En syg pige. Tine Normand', 1883
Michael Ancher: 'En syg pige. Tine Normand', 1883

ENGLENS KYS

Syge piger i nordisk kunst

Kunsthistoriker og seniorforsker Mette Bøgh Jensen blev fra 1. januar 2018 og tre år frem ansat som postdocstipendiat ved Aarhus Universitet, hvor hun forskede i emnet ENGLENS KYS. Syge piger i nordisk kunst. Projektet satte fokus på de motiver af syge piger, der dukker op i nordisk kunst i slutningen af 1800-tallet. Selv om skagensmalerne og kunstnerkolonien i Skagen som regel forbindes med friluftsmaleri, naturalisme og det moderne gennembrud, opstår kunstnerkolonien på et tidspunkt, hvor der florerer en mængde fysiske og psykiske sygdomme i de større byer, og hvor der samtidig er stor opmærksomhed omkring det degenererede menneske og byen som et usundt sted. Projektet så bl.a. nærmere på hvilke værker af syge piger, der befinder sig i nordiske museers samlinger, ligesom det er blevet undersøgt, hvor hyppigt motivet med de syge piger optrådte som emne på udstillinger i perioden 1850-1900 og i samtidens medier.

Perioden er bl.a. kendetegnet ved kontrasten mellem dyrkelsen af den sunde krop, som det f.eks. ses i vitalismen, og fremkomsten af den syge pige/kvinde; en figur, der viser sig inden for lægevidenskaben, litteraturen og billedkunsten. Projektet inddrager periodens billedkunst som en aktiv medspiller og vil undersøge, hvordan nogle af 1800-tallets dominerende sygdomme skildres af nordiske kunstnere for at klarlægge, om de forskellige tilgange inden for litteratur, populærkultur og medicin på nogen måde kan berige hinanden.

Forskningsresultaterne er blevet publiceret i danske og internationale tidsskrifter, og i 2021 vises der en stor udstilling på Skagens Museum og på Den Hirschsprungske Samling.

Projektet er et samarbejde mellem Den Hirschsprungske Samling, Skagens Kunstmuseer og Aarhus Universitet og er støttet af Ny Carlsbergfondet.