Menu
Udsnit af: Kristian Zahrtmann,'Adam i Paradis', 1914. Privateje. Foto: Ole Akhøj

Queer Zahrtmann

Udskoling

OBS. Forløbet på Den Hirschsprungske Samling er gratis for københavnske folkeskoler indtil den 30. august 2020 via Åben Skole.

Et undervisningsmateriale udviklet i samarbejde med LGBT Danmark

Queer Zahrtmann er et tværfagligt undervisningsmateriale, som tager udgangspunkt i vores aktuelle udstilling Kristian Zahrtmann - Queer, kunst og lidenskab. Materialet er udviklet af Den Hirschsprungske Samling, Ribe Kunstmuseum og Fuglsang Kunstmuseum i tæt samarbejde med LGBT+ Danmark. Det indeholder seks temaer med tværfaglige opgaver om kunst, køn, seksualitet og identitet i et historisk og nutidigt perspektiv.

En queer kunstner

I materialet går vi tæt på en række af Zahrtmanns værker, vi i dag kan betegne som queer. Queer kommer fra engelsk og betyder ‘skæv’ eller ‘mærkelig’. Queer var tidligere et negativt slangord for homoseksuelle, men har i dag fået en meget bredere betydning. Queer kan både være noget, man gør, og noget, man er. Queer kan bruges til at beskrive handlinger, der udfordrer de normer og forestillinger om køn, kønsroller og seksualitet, der er fremherskende i samfundet. Queer kan også være et fælles navn for alle dem, der ikke ser sig selv i forlængelse af samfundets normer for køn og identitet. I materialet bruger vi queer-begrebet til at pege på det uventede og udfordrende i Zahrtmanns kunst. Det gælder hans blik for smukke mænd og stærke kvinder såvel som hans iøjnefaldende selvportrætter.

Download materialet
Materialet består af en lærer-introduktion, et elevark og en PowerPoint-fil, som kan downloades i lav og høj opløsning herunder. Det anbefales, at materialet anvendes før, under eller efter et besøg på museet, men det kan også anvendes uafhængigt af udstillingen.

Lærer-introduktion, høj opløsning
Lærer-introduktion, lav opløsning
Elevark, høj opløsning
Elevark, lav opløsning
PowerPoint-fil

Materialet er støttet af

15. Juni Fonden, Arne V. Schleschs Fond, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Bestles Fond, Bikubenfonden, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Knud Højgaards Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Oticon Fonden.

Kristian Zahrtmann: Dronning Kristina i Palazzo Corsini, 1908. Statens Museum for Kunst

Undervisningsforløb på museet i 2020

I forbindelse med udstillingen Kristian Zahrtmann - Queer, kunst og lidenskab kan du booke et undervisningsforløb på museet. Forløbet kan bookes i perioden 5. februar - 30. august 2020.

Gennem forløbet vil eleverne i fællesskab analysere og fortolke en række af Zahrtmanns værker med fokus på fremstillingen af identitet, køn og seksualitet. Sammen undersøger vi, hvordan Zahrtmanns kunstværker taler ind i samfundsdebatter og udfordrer den måde, vi tidligere har tænkt og i dag tænker på os selv og hinanden.

I forløbet kommer eleverne blandt andet til at se nærmere på den kontekst, Zahrtmanns kunstværker blev skabt i. De kommer således til at stifte bekendtskab med Sædelighedsfejden i 1880’erne, hvor borgerskabets seksualmoral kom under heftig debat. De kommer også til at stifte bekendtskab med Den store Sædelighedssag i 1906-7, hvor en række homoseksuelle mænd blev retsforfulgt og fængslet. Forløbet inviterer eleverne til at reflektere over, hvordan opfattelsen af køn og seksualitet har ændret sig fra Zahrtmanns tid til i dag – og om nogle af de samme normer og kønsroller stadig eksisterer.

Om undervisningsforløbet på museet i 2020

Udstillingsperiode: 5. februar - 30. august 2020
Varighed: 45-60 min.
Antal elever: max 25
Pris: 475 kr.

OBS. Forløbet på Den Hirschsprungske Samling er gratis for københavnske folkeskoler indtil den 30. august 2020 via Åben Skole.

Book forløbet her

Du kan også ringe til vores booking på 35 44 09 51.
Bookingtelefonen er åben mandag til torsdag kl. 10-14.