Spring til indhold
Bertha Wegmann. Foto: Ole Akhøj
Bertha Wegmann. Foto: Ole Akhøj

Bertha Wegmanns breve

Bertha Wegmanns breve er netop blevet tilgængelige i museets digitale brevarkiv. Samtidig erhverver Den Hirschsprungske Samling kunstnerens efterladte fysiske arkiv.

Bertha Wegmann (1847-1926) kunne male alt. Portrætter, landskaber, blomster og byscener. Hun var en kunstner med et øje for såvel detaljen som helheden. En kvindelig kosmopolit, der færdedes hjemmevant i metropoler som Paris og München og landskaberne derimellem. Hun var en stjerne på udstillinger både i Danmark og Europa.

Som portrætmaler var hun særdeles efterspurgt, og hun portrætterede store dele at Danmarks politiske, finansielle og kulturelle elite.

Et af Bertha Wegmanns breve. Foto Ole Akhøj
Et af Bertha Wegmanns breve. Foto Ole Akhøj

Respekt og anseelse

I den Hirschsprungske Samlings digitale brevarkiv kan man nu også fordybe sig i Wegmanns breve. Dertil kommer en række breve fra Håndskriftssamlingen, Det Kongelige Bibliotek, der også er tilgængeliggjort på siden. I brevene kan man følge med kunstnerens personlige korrespondancer, som afslører hendes vidt forgrenede netværk blandt borgerskabets velstående erhvervsdrivende og kunstsamlere såvel som den yngre generation af kunstnere. Læsere af brevene vil finde at den respekt og anseelse, som Bertha Wegmann nød i sin samtid, skinner tydeligt igennem i brevene.

Bertha Wegmanns fysiske arkiv. Foto: Ole Akhøj
Bertha Wegmanns fysiske arkiv. Foto: Ole Akhøj
Kunstnerens malerkasse og palet. Foto: Ole Akhøj
Kunstnerens malerkasse og palet. Foto: Ole Akhøj

Museet erhverver Bertha Wegmanns efterladte arkiv

Foruden digitaliseringen af Bertha Wegmanns breve har museet med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen og Ny Carlsbergfondet, erhvervet kunstnerens efterladte arkiv.

Der er op mod 800 genstande i arkivet, der rummer alt fra skitsebøger, tegninger, breve, gæstebog, postkort, fotografier, scrapbøger, staffeli, palet, kunstnerens malerkasse og flere andre effekter.

Med erhvervelsen af arkivet får museet yderligere mulighed for at studere og blive klogere på én af de centrale kvindelige kunstnere omkring det moderne gennembrud. Udover at arkivet føjer nye dimensioner til Bertha Wegmann, er det også med til at kaste nyt lys på Wegmanns netværk og de kvindelige kunstneres position og virke på den danske og europæiske kunstscene i årene omkring år 1900.

Bertha Wegmann sammen med forfatteren Toni Möller, der også var Wegmanns sekretær og veninde og ikke at forglemme hunden Fukki.
Foto: Hermann Tietz
Bertha Wegmann sammen med forfatteren Toni Möller, der også var Wegmanns sekretær og veninde og ikke at forglemme hunden Fukki.
Foto: Hermann Tietz

Essentiel tilføjelse til den danske kunsthistorie

Wegmanns efterladte arkiv er et vigtigt supplement til museets i forvejen omfattende kunstnerarkiv, der med over 25.000 genstande har en helt unik status i 1800-tallets danske kunsthistorie. Det er sjældent muligt at erhverve arkiver vedrørende 1800-tallets kvindelige kunstnere, og det er derfor en essentiel tilføjelse til museet, men også til hele den danske kunsthistorie. Arkivalierne vil få en central plads ved siden af delarkiver, der bl.a. tæller kunstnere som P.S. Krøyer, Kristian Zahrtmann og kunsthistorikeren Emil Hannovers brevsamling.

Gå til Bertha Wegmanns digitaliserede breve her