Petersen-3168-aften-veninden-lampelys-maleri
Anna Sophie Petersen: 'En aften hos veninden. Ved lampelys'. 1891.

Hvordan så kvindernes moderne gennembrud ud?

Efterår 2024

Det moderne gennembrud er en fasttømret del af fortællingen om det moderne Danmarks fødsel. Det er en tid præget af Georg Brandes’ skelsættende krav om nye fortællinger og opgør med gamle hierarkier, og vi kender forfattere som bl.a. Henrik Pontoppidans og Herman Bangs bud på nye, tidssvarende fortællinger. Men også billedkunstnerne bød ind med nye motiver, der satte problemer under debat.

Men var det kun mænd, der havde noget at sige? Og hvad sker der, når man skifter navne som P.S. Krøyer, Erik Henningsen og L.A. Ring ud med Anna Ancher, Augusta Dohlmann, Anna Sophie Petersen, Johanne Krebs og Sofie Holten? En stor udstilling på Den Hirschsprungske Samling løfter sløret for et andet moderne gennembrud. Her viser vi værker af et hidtil uset antal kvindelige kunstnere, der brød igennem på kunstscenen i den skelsættende periode, hvor verden åbnede sig, og kvinderne fik et større mulighedsrum.

Med det moderne gennembrud som linse stiller Den Hirschsprungske Samling skarpt på kvindernes bidrag til periodens billedkunst og kortlægger deres produktion, hvilke temaer de tog op og hvilke spørgsmål og problemer, de satte under debat. Udstillingen udfolder, hvordan de bearbejdede og omforhandlede motiver, temaer og strategier, som de mødte i den etablerede kunst. Hermed udvider, nuancerer og udfordrer vi danskernes forståelse af den skelsættende periode, og viser et for offentligheden hidtil ukendt værkudvalg fra en afgørende brydningstid i Danmarkshistorien.

Augusta Dohlmann
Áugusta Dohlmann: 'Portræt af en kvinde med opsat hår', 1886, Den Hirschsprungske Samling.
Wegmann Interiør med markbuket og kunstnerens malerkasse
Bertha Wegmann: 'Opstilling med markbuket og kunstnerens palet', (1880’erne). Den Hirschsprungske Samling.