Sonne 488 KP2scan
Jørgen Sonne: Feltvagt i det slesvigske ved Hammelev i 1848. Tidlig sommermorgen. 1851. Den Hirschsprungske Samling

SOLDATER. KUNSTEN OG DANSKERNE I KRIG

Forår 2024

Det moderne Danmark fødtes med de slesvigske krige (1848-51 og 1864). Tusinder døde og lemlæstedes, familier blev splittet og samfund revet i stykker. På samme tid kom også grundloven, folkestyret og pressefriheden. Midt i det hele stod soldaterne; ikke længere lejesvende eller tvangsudskrevne bønder, men unge borgere fra alle samfundslag.

SOLDATER er en udstilling om kunsten og billedet af folkets kriger, der opstod med krigene i 1800-tallet. Den danske soldat fik for første gang en hovedrolle i tidens kultur. Hjemmefronten fulgte nøje krigens handlinger gennem billedreportager. Landsoldater, frivillige studenter og matroser blev til helte i store bataljemalerier. Men kunsten tacklede også problemer og konflikter. Familier skulle afgive deres sønner til krigene og efterfølgende rumme de hjemvendte veteraner.

SOLDATER er en udstilling om den menige, danske soldat. Vi ser ham i felten og på slagmarken, i lejren og på orlov. Og vi møder hans familie og det samfund, han vendte tilbage til. Udstillingen handler også om billedstrategier og blinde vinkler. Hvordan forstod vi soldaterne og deres kampe? Var der plads til døden og sorgen? Hvad skete med arrene hos dem, der kom hjem fra krigen?

Lundbye 1484
J.Th. Lundbye: Svend Grundtvig og Chr. Fr. Lütken sliber sabel på slagter Andresens slibesten. 1848. Den Hirschsprungske Samling.