Spring til indhold
Vilhelm Hammershøi: 'Job'. (1887). Den Hirschsprungske Samling
Vilhelm Hammershøi: 'Job'. (1887). Den Hirschsprungske Samling

Hammershøis dunkle mesterværk

Hjørneudstilling

9. oktober 2019 - 12. januar 2020

Efterårets Hjørneudstilling stiller skarpt på et af Vilhelm Hammershøis største og mest gådefulde malerier. Mesterværket Job (1887) er bogstavelig talt dansk kunsthistories mørkeste billede. Med tiden er det blevet så mørkt, at vi næsten ikke kan se figuren i det mere. Kun når der sættes et kraftigt sidelys på maleriet, træder den lidende, bibelske mandsfigur frem fra mørket med sin nøgne krop siddende i en stivnet positur.

Da værket blev udstillet på Charlottenborg i 1888 vakte det både beundring og forargelse hos kritikere og kunstnerkollegaer. Det store, mørke maleri virkede mærkeligt og sært eksperimenterende, og det gør det stadig i dag. I Hjørneudstillingen Hammershøis dunkle mesterværk viser vi det gådefulde maleri frem og fortæller om dets tilblivelse, modtagelse og mørke efterliv.

Vil du vide mere om Hammershøis dunkle mesterværk?

I forbindelse med udstillingen har vi lavet to korte film om Hammershøis Job-billede. Her kan du høre museets direktør Gertrud Oelsner fortælle om modtagelsen af kunstnerens mørke maleri og konservator Lin Rosa Spaabæk fortælle om den indledende konservering af det store billede.

Du kan også læse om en af reaktionerne på Hammershøis Job i vores digitale brevarkiv. Her skriver kunstnerkollegaen Rasmus Christiansen om Hammershøi i et brev efter at have set det dunkle maleri: "Bare et Menneske med Avtoritet vilde tage ham under Behandling." Læs mere om brevet og reaktionen her.

Hjørneudstillinger

Flere gange om året sætter vi i et hjørne af museet spot på et lille hjørne af samlingerne i små intime udstillinger. Hjørneudstillingerne belyser skæve vinkler og henter perler frem fra magasinerne.