Menu
Michael Ancher: En syg ung pige. 1883. Den Hirschsprungske Samling

AFLYST - Pudemaleri. Syge piger i nordisk kunst 1850-1900

Foredrag 23. april kl. 17-18.30

I april måned inviterer Den Hirschsprungske Samling til et spændende foredrag ved postdocstipendiat Mette Bøgh Jensen. Foredraget er gratis og tager udgangspunkt i hendes forskning i emnet "syge piger i nordisk kunst 1850-1900."

I slutningen af 1800-tallet var der et stort fokus på sundhed og sygdom, og lægevidenskaben gjorde store fremskidt og nye opdagelser. Samtidig var der flere sygdomme, der krævede mange dødsofre, idet lægevidenskaben på trods af store medicinske fremskridt endnu ikke havde fundet en effektiv behandling eller vaccine. Sygdomme som eksempelvis tuberkulose påvirkede også samtidens kultur og billedkunst, og flere nordiske kunstnere malede værker af ”den syge pige”, der blev periodens mest markante figur i billedkunsten, når sygdom skulle skildres.

I dette foredrag ser Mette Bøgh Jensen nærmere på nordiske værker af syge piger. Det er især den norske maler Christian Krohgs ”Syg pige” fra 1881, der for alvor indvarsler ”pudetiden”, som kunstneren Edvard Munch i et tilbageblik betegner periodens mange værker af syge personer, men en lang række kunstnere fulgte trop og malede værker med dette motiv. Mette Bøgh Jensen vil udover de kunstneriske fremstillinger også se nærmere på, hvordan den syge pige optræder i periodens litteratur, populærkultur og medier.

Mette Bøgh Jensen er postdocstipendiat på Aarhus Universitet og forsker fra 2018-2020 i emnet syge piger i nordisk kunst 1850-1900. Projektet er et samarbejde mellem Den Hirschsprungske Samling, Skagens Kunstmuseer og Aarhus Universitet og er støttet af Ny Carlsbergfondet.

Praktiske informationer

Grundet den nuværende situation med Coronavirus, har museet desværre været nødsaget til at aflyse arrangementet.