Menu
Wegmann 3196 SMK Foto 2019 beskåret
Bertha Wegmann: 'Høet vendes', ca. 1888. Den Hirschsprungske Samling

At male på mange sprog. Bertha Wegmann

16. februar 2022 - 29. maj 2022

Bertha Wegmann (1847-1926) var en af den danske realismes mest betydelige malere. Hun var en af de få kvindelige kunstnere i perioden, der opnåede at blive anerkendt og respekteret for sit arbejde og blandt de første professionelle kvindelige kunstnere, der var efterspurgt som portrætmaler. Da P.S. Krøyer døde i 1909 var hun ganske enkelt uden for konkurrence på feltet.

Udstillingen om Bertha Wegmann viser en internationalt orienteret kunstner, som er en af de bedst bevarede hemmeligheder i den danske kunst fra årtierne omkring 1900. Den Hirschsprungske Samling har i en årrække indsamlet kunstnerens værker og ejer i dag flere af hendes hovedværker.

Fra studietiden i München indtil slutningen af sit lange liv nedskrev Bertha Wegmann de stadier hun gennemgik som kunstner og menneske i breve, dagbøger, skitser, notater og interview. Hun giver os her et stærkt billede af sit ambitionsniveau og kunstnerliv. Udstillingen sammenholder kunstnerens egen fortælling med det livsværk hun efterlod. Den afdækker de relationer hun indgik i og spørger til, hvorfor hun så hurtigt forsvandt fra fortællingen om en periode, hun selv var en af de bærende skikkelser for.

Udstillingen vises efterfølgende på Skovgaard Museet.

Wegmann Bertha portræt samling maleri
Bertha Wegmann: 'Portræt af den svenske pianist Hanna Lucia Bauck', uden år. Den Hirschsprungske Samling
Jeanna-Bauck-maleri-Wegmann-504
Bertha Wegmann: 'Portræt af den svenske malerinde Jeanna Bauck', (1887). Den Hirschsprungske Samling