Gå til indhold

Nyt værk af Vilhelm Hammershøi

Den Hirschsprungske Samling har erhvervet et vigtigt selvportræt af Vilhelm Hammershøi malet i Paris under hans bryllupsrejse i 1891.

Vilhelm Hammershøi malede Selvportræt som 27-årig i 1891.
Vilhelm Hammershøi malede Selvportræt som 27-årig i 1891.
Museet har fra privateje erhvervet Hammershøis værk Selvportræt, som kunstneren malede som 27-årig under sin bryllupsrejse med Ida Hammershøi.

Museet rummer i forvejen 16 malerier af kunstneren, men dette er det første selvportræt, som nu kan ses i samlingen. Værket er erhvervet med støtte fra Ny Carlsbergfondet og Augustinus Fonden.

Kunstneren har skildret sig selv elegant klædt i jakke og slips. Med ansigtet let fremskudt mod beskueren fremstiller han sig selv som nysgerrig, tvetydig og uudgrundelig.

Selvportræt tilhørte længe Hammershøis familie, og ved kunstnerens død hans yngre bror, maleren Svend Hammershøi. Efter Svend Hammershøis død overgik det til søsteren Anna Hammershøi, og herfra blev det solgt på auktion i 1955.
Museet rummer en af de mest righoldige Hammershøi samlinger. Museet fik sidste år doneret værket Sovekammer (1890).
Museet rummer en af de mest righoldige Hammershøi samlinger. Museet fik sidste år doneret værket Sovekammer (1890).
Den Hirschsprungske Samling rummer en af de mest betydningsfulde Hammershøi-samlinger i verden. Museets stifter Heinrich Hirschsprung købte tidligt værker af Hammershøi. Det første, En gammel kone (1886) allerede i 1888, og i 1896 købte Hirschsprung et af kunstnerens hovedværker: Portræt af en ung pige. Kunstnerens søster. Anna Hammershøi (1885) et værk, der for alvor var med til at slå Hammershøis position i den unge generation fast.

Sidste år arvede museet værket Sovekammer (1890) fra den nu afdøde engelske kunsthandler Lady Jane Abdy. Foruden malerier rummer Den Hirschsprungske Samling også tegninger, fotografier og breve, heriblandt flere fra bryllupsrejsen i 1891.
Af Rikke Zinck Jensen
Tidligere museumsinspektør