Gå til indhold

Anna Syberg – Øjeblikkets skønhed 

11. januar – 21. maj 2023

Anna Syberg. Blomstrende bladkaktus, 1903. Akvarel. Faaborg Museum
Anna Syberg. Blomstrende bladkaktus, 1903. Akvarel. Faaborg Museum
Anna Syberg var en nøgleperson i kunstnerkolonien Fynboerne. På nær enkelte figurbilleder fandt hun sine motiver i blomster og planter, i hjemmets vaser og potter, i haven og i friluftsstudier i naturen. Hun fornyede blomstermaleriet og særligt karakteristisk er hendes arbejde med akvarellen, hvor lag af blyantskitse, transparente lag af vandfarve og en sort konturstreg i tusch folder planter og blomster ud med en teknisk overlegenhed.

Akvarellen ligger et sted mellem tegningen og maleriet. Den vibrerer mellem streg og strøg. Mellem det veldefinerede og det udflydende. Anna Syberg eksperimenterer med motivets disponering, hvor blomster og planter ofte sprænger papirets kant i dynamiske beskæringer, og hun eksperimenterer med forholdet mellem ’skitse’ og ’færdigt’ værk i en moderne billed- og kunstforståelse. Blomsten fremstår i Anna Sybergs billeder ikke som et betydningsmættet symbol eller et nøgternt botanisk studium. I sine værker skildrer Anna Syberg et eksistentielt og umiddelbart øjebliksbillede: et levende og vibrerende her-og-nu.

Anna Sybergs undersøgende tilgang til akvarellen som et kunstnerisk medie og til blomsterne som motiv gør hende til en væsentlig kunstner, som tog del i de kunstneriske strømninger, der i begyndelsen af 1900-tallet markerede nye måder at arbejde med akvarellen og blomstermotivet.

Udstillingen har i 2020 været vist på Faaborg Museum. Ved grundlæggelsen af Faaborg Museums samling i 1910 indkøbte museet værker af Anna Syberg og har i dag den største samling af hendes akvareller. Udstillingen præsenterer værker fra Faaborg Museum sammen med en række betydningsfulde indlån, der viser bredden i det kunstneriske virke. Heinrich og Pauline, stifterne af den Hirschsprungske Samling, var ligeledes blandt de tidlige støtter og købte allerede to værker ved Sybergs debut i 1898.

Med et udvalg af arkivmateriale giver udstillingen indsigt i datidens sociale, kulturelle og kønnede vilkår, som Anna Syberg navigererede i som kunstner og som menneske.

Udstillingskataloget Anna Syberg - Øjeblikkets skønhed er rigt illustreret med tekster af lektor i kunsthistorie ph.d. Rune Gade, forfatteren Merete Pryds Helle samt udstillingens kurator, museumsinspektør ved Faaborg Museum, cand.mag. Sofie Olesdatter Bastiansen.

Vil du blive klogere på Fynbomalerne, kan du dykke ned i deres breve, der er blevet digitaliseret, og indgår som en del af Kilder til Dansk Kunsthistorie
Hør museumsinspektør og kurator Lejla Mrgan fortælle om udstillingen Anna Syberg - Øjeblikkets skønhed.

Anna Syberg. 'Druer i et drivhus'. 1903. Faaborg Museum.
Anna Syberg. 'Druer i et drivhus'. 1903. Faaborg Museum.