Gå til indhold

Bertha Wegmann. At male på mange sprog

9. februar - 31. juli 2022

Bertha Wegmann. 'En ung pige. Portræt af kunstneren Marie Triepcke. 1885. Den Hirschsprungske Samling
Bertha Wegmann. 'En ung pige. Portræt af kunstneren Marie Triepcke. 1885. Den Hirschsprungske Samling
Bertha Wegmann (1847-1926) er en af dansk kunsts bedst bevarede hemmeligheder. Hun var kendt og anerkendt i sin samtid, hvor hun deltog i store udstillinger i ind- og udland, fik tildelt poster i Akademiets centrale organer og var en efterspurgt portrætmaler. På trods af en imponerende karriere er Wegmann stort set et ubeskrevet blad i dag. Glemslen trådte allerede ind i hendes egen levetid, hvor hun hverken fik plads i kunsthistorien eller kunne sælge sine værker til de danske kunstmuseer. Denne skæbne deler Wegmann med mange andre samtidige kvindelige kunstnere.

Bertha Wegmann var født i Schweiz og flyttede med familien til Danmark som femårig. Som kvinde var det vanskeligt at få en professionel uddannelse som kunstner i Danmark og i store dele af sit liv rejste og uddannede Wegmann sig i Europa. Ikke mindst et 13 år langt ophold i München skulle få stor betydning for hendes kunstneriske og menneskelige udvikling. Hjemme i Danmark hæftede kritikerne sig ved hendes internationale stil. At hun ikke var født i Danmark, gjorde ikke sagen bedre – også selvom hun følte sig som dansk. Skønt hun udstillede flittigt i Danmark såvel som udlandet, var det i høj grad et netværk af private samlere, der købte hendes værker. Salg til de danske museer skete først efter hendes død.

Som kunstner kunne Bertha Wegmann male det hele: Portrætter, landskaber, bybilleder, genrebilleder, opstillinger, blomster og interiører. Og hun kunne male på mange måder i et rigt og nuanceret formsprog. I den første forskningsbaserede udstilling om kunstneren viser vi ikke alene hendes hovedværker men giver et bredt indblik i hendes vidtfavnende kunstneriske produktion. Et oeuvre, som blev til under det moderne gennembrud, hvor verden udvidede sig, og kvinderne fik større handlerum.

Udstillingen giver således mulighed for at følge en kunstner, som i store dele af sit liv bevægede sig dynamisk mellem lande og fællesskaber, og som modtog inspiration fra de steder, hvor hun arbejdede, og fra de mennesker, hun mødte.

Bertha Wegmann møder i dag tiltagende interesse på den danske såvel som den internationale kunstscene, og en række af hendes hovedværker befinder sig derfor i udlandet. I udstillingen vil publikum opleve et stort udvalg af netop disse værker, der er hentet til Danmark.

Udstillingen ledsages af en omfattende forskningsbaseret bog om kunstneren.

Vil du være sikker på adgang til udstillingen, kan du bestille onlinebilletter til museet.

Køb den nye forskningsbaserede bog Bertha Wegmann på vores webshop

Bertha Wegmann. At male på mange sprog vises efterfølgende på Skovgaard Museet, hvor den kan opleves med et tilpasset værkudvalg. 
Se udstillingsfilmen om Bertha Wegmann