Gå til indhold

Den anden guldalder. Johan Ludvig Lund over alle grænser

25. september 2019 - 12. januar 2020

J.L. Lund: 'Pyrrhus og Andromache ved Hektors grav', (1807-11). Statens Museum for Kunst.
J.L. Lund: 'Pyrrhus og Andromache ved Hektors grav', (1807-11). Statens Museum for Kunst.
Glemmebogen rummer mange kunstnere, og guldaldermaleren Johan Ludvig Lund (1777-1867) er en af dem. Men han fortjener bedre, for Lund spillede en vigtig rolle i det europæiske og danske kunstliv i første halvdel af 1800-tallet.

Han var en af de få kunstnere, der modtog offentlige bestillinger, og han malede derfor store billeder fra danmarkshistorien til Christiansborg og en lang række altertavler til små og store kirker i hele landet. Samtidig fungerede han som portræt- og landskabsmaler og havde et imponerende internationalt netværk, der inkluderede kunstnere, digtere og intellektuelle som Caspar David Friedrich, J.C. Dahl, de tyske nazarenere og familierne Brun, Schiller og Humboldt. Som professor på Kunstakademiet uddannede han sammen med C.W. Eckersberg den generation af danske kunstnere, vi kender som guldaldermalerne. Mens Eckersberg er kendt som ”dansk malerkunsts fader”, har få imidlertid hørt om Lund, selvom han spillede en lige så vigtig rolle i samtidens kulturliv som lærer og kunstner.

I efteråret 2019 vil Den Hirschsprungske Samling åbne glemmebogen med udstillingen Den anden guldalder. Johan Ludvig Lund over alle grænser. Her vil museets gæster møde værker af Lund, af hans venner i Danmark og Tyskland og af hans studerende. Udstillingen viser alle facetter af Lunds virke fra store historiemalerier med motiver fra antikken til portrætter, altertavler og landskaber. Netop med landskabsmaleriet satte Lund sit måske vigtigste aftryk med sin undervisning af kunstnere som J.Th. Lundbye, Louis Gurlitt, Christian Morgenstern, Vilhelm Kyhn og P.C. Skovgaard. Udstillingen er dermed en anledning til at møde gamle kendinge og glemte mestre og minde os om, at kunstkanonen er omskiftelig og til evig forhandling.

I 2020 vil udstillingen rejse videre til Ribe Kunstmuseum og Skovgaard Museet i Viborg, imens den til sidst vises i Tyskland på Museum Behnhaus Drägerhaus, Lübeck.

Oplev udstillingen med lyd

Få endnu mere ud af dit udstillingsbesøg med Vizgu. Vizgu er en gratis app til din smartphone, der kan bruges som en personlig kunstguide til dit besøg på museet. Med Vizgu i hånden kan du læse spændende tekster om værkerne eller få dem oplæst af udstillingens kurator, museumsinspektør Anna Schram Vejlby.  Alt, du skal gøre, er at scanne maleriet eller skulpturen foran dig, hvorefter Vizgu giver dig information om værket. Læs mere om Vizgu på museet her.

Læs om Lunds forliste kæmpemaleri

Fortællingen om Lund rummer en ægte sorøverhistorie. I vores digitale brevarkiv kan du læse om kunstnerens første store maleri, som på et skib på vej fra Rom til København blev kapret af engelske pirater.
Udstillingen er støttet af

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Arne V. Schleschs Fond, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Dansk Tennis Fond, Den Hielmstierne-Rosencronske Stiftelse, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Ernst og Vibeke Husmans Fond, Knud Højgaards Fond, Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond, Kulturministeriets Forskningsudvalg, Lektor Peer Rander Amundsens Legat, Lillian og Dan Finks Fond, Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat, Spar Nord Fonden, Toyota-Fonden, William Demant Fonden.