Gå til indhold

Johan Rohde. En kunstners værksted

Hjørneudstilling

29. maj - 8. september 2019
Johan Rohde: Selvportræt, ca. 1890. Den Hirschsprungske Samling
Johan Rohde: Selvportræt, ca. 1890. Den Hirschsprungske Samling
Kunstneren Johan Rohde (1856-1935) var et mangesidet talent, hvis indsats inden for maler-, sølvsmede- og møbelkunsten var af skelsættende betydning. På det kunstpolitiske område markerede han sig som medstifter af Kunstnernes frie Studieskoler i 1882 og som en af pionererne bag etableringen af Den frie Udstilling i 1891.

I sommerens Hjørneudstilling Johan Rohde - En kunstners værksted kan du få et sjældent indblik i Rohdes kunstneriske processer og overvejelser. Udstillingen rummer både færdige værker, skitser og brevuddrag og viser desuden flere kunstnereffekter såsom Rohdes palet og sammenklappelige malerbræt.

Størstedelen af værkerne og genstandene i udstillingen blev doneret til museet i 2018 af Ny Carlsbergfondet og kan opleves for første gang i Hjørneudstillingen. Læs om donationen 
"Knap nogen anden havde dog i saa Henseenden Øjnene med sig som Rohde. Hans omfattende Dannelse, hans klare Intelligens, hans Kendskab til Kunst og Kritik af Kunst gav ham med Rette en egen dominerende Plads indenfor Rækken af de Unge […] Hans Kvistværelse i Nyhavn vil gaa over i Historien; thi dér var i en Aarække Centralstedet for Studiet og Drøftelsen af den moderne Kunst [...] hvem der kunde være blevet en udmærket Kunsthistoriker, hvis han ikke var bleven en udmærket Kunstner." 
Sådan skrev museets første direktør, Emil Hannover, om Johan Rohde i 1902.
Er du nysgerrig på at vide mere om Rohde og Hannovers venskab, kan du læse vores artikel om brevvekslingen mellem kunstneren og kunsthistorikeren.

Hjørneudstillinger


Flere gange om året sætter vi i et hjørne af museet spot på et lille hjørne af samlingerne i små intime udstillinger. Hjørneudstillingerne belyser skæve vinkler og henter perler frem fra magasinerne.