Gå til indhold

SVEND HAMMERSHØI 150 ÅR

14. juni - 27. august 2023

Svend Hammershøi: ’Nøgne træer’. Uden år. Privateje.
Svend Hammershøi: ’Nøgne træer’. Uden år. Privateje.
I år kan vi fejre en kunstner, der elskede træer. Svend Hammershøi (1873-1948) fik en stor karriere som keramiker og designer, og han malede og tegnede også hele livet. Museets udstilling sætter fokus på det kreative møde med naturen formidlet gennem tegninger og af et årvågent blik.

I 1956 døde Anna Hammershøi, søster til Svend og den ældre Vilhelm. Museet fik en række ungdomstegninger af begge brødre: Vilhelms tegninger er især fra barndommen og de fleste af Svends fra 1890’erne. Igen og igen tegner Svend træer, men uden gentagelser, altid med noget nyt på hjerte. Træer og bygninger forblev hans store passion, og formerne fandt vej til arbejdet med design.

I fokusudstillingen er det tegningerne, der er i centrum, men suppleret af et lille udvalg af malerier og keramik. I dag er Svend Hammershøi kendt som designer og formgiver, og i årene 1893-1948 var han ansat hos Kähler i Næstved.

Træet var Svend Hammershøis passion. Men træer lever meget længere end mennesker, og kun med kunsten kan mennesker konkurrere med naturen. Svend Hammershøi var optaget af formen som formidler af stemning, ikke af store budskaber. Måske derfor er hans kunst stadig så levende i dag. 

Svend Hammershøi: ’Skovbryn’. Uden år. Privateje.
Svend Hammershøi: ’Skovbryn’. Uden år. Privateje.