Gå til indhold

Queer Zahrtmann

Udskoling

Et undervisningsmateriale udviklet i samarbejde med LGBT Danmark
Queer Zahrtmann er et tværfagligt undervisningsmateriale, som tager udgangspunkt i vores aktuelle udstilling Kristian Zahrtmann - Queer, kunst og lidenskab. Materialet er udviklet af Den Hirschsprungske Samling, Ribe Kunstmuseum og Fuglsang Kunstmuseum i tæt samarbejde med LGBT+ Danmark. Det indeholder seks temaer med tværfaglige opgaver om kunst, køn, seksualitet og identitet i et historisk og nutidigt perspektiv.

En queer kunstner

I materialet går vi tæt på en række af Zahrtmanns værker, vi i dag kan betegne som queer. Queer kommer fra engelsk og betyder ‘skæv’ eller ‘mærkelig’. Queer var tidligere et negativt slangord for homoseksuelle, men har i dag fået en meget bredere betydning. Queer kan både være noget, man gør, og noget, man er. Queer kan bruges til at beskrive handlinger, der udfordrer de normer og forestillinger om køn, kønsroller og seksualitet, der er fremherskende i samfundet. Queer kan også være et fælles navn for alle dem, der ikke ser sig selv i forlængelse af samfundets normer for køn og identitet. I materialet bruger vi queer-begrebet til at pege på det uventede og udfordrende i Zahrtmanns kunst. Det gælder hans blik for smukke mænd og stærke kvinder såvel som hans iøjnefaldende selvportrætter.

Download materialet
Materialet består af en lærer-introduktion, et elevark og en PowerPoint-fil, som kan downloades i lav og høj opløsning herunder. Det anbefales, at materialet anvendes før, under eller efter et besøg på museet, men det kan også anvendes uafhængigt af udstillingen.

Lærer-introduktion, høj opløsning
Lærer-introduktion, lav opløsning
Elevark, høj opløsning
Elevark, lav opløsning
PowerPoint-fil
Udsnit af: Kristian Zahrtmann,'Adam i Paradis', 1914. Privateje. Foto: Ole Akhøj
Udsnit af: Kristian Zahrtmann,'Adam i Paradis', 1914. Privateje. Foto: Ole Akhøj
Kristian Zahrtmann: Dronning Kristina i Palazzo Corsini, 1908. Statens Museum for Kunst
Kristian Zahrtmann: Dronning Kristina i Palazzo Corsini, 1908. Statens Museum for Kunst

Materialet er støttet af

15\. Juni Fonden, Arne V. Schleschs Fond, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Bestles Fond, Bikubenfonden, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Knud Højgaards Fond, Lemvigh-Müller Fonden, Oticon Fonden.