Gå til indhold

Nyt værk af Julius Exner

I sommeren 2019 fik museet doneret Julius Exners maleri Portræt af Jenny Raphael Adler med sine døtre Ellen, Hanna og Emma fra 1868. Maleriet kan nu opleves på museet.

Julius Exner: Portræt af Jenny Raphael Adler med sine døtre Ellen, Hanna og Emma 1868
Julius Exner: Portræt af Jenny Raphael Adler med sine døtre Ellen, Hanna og Emma 1868
I gruppeportrættet ser vi Jenny Raphael Adler siddende i stuen sammen med sine tre døtre. Hun har placeret sig ved vindueskarmen med hækletøjet, mens pigerne er samlet om bordet i midten.

Jenny Raphael Adler var gift med den danske vekselerer og politiker David Baruch Adler, og parret havde i alt seks børn sammen. På væggen i baggrunden er resten af familien repræsenteret. Til venstre hænger et fotografi af de tre sønner Martin, Emil og Bertel og til højre hænger et fotograferet portræt af ægtemanden.

Ellen, den mindste, viser stolt sin skrivetavle frem til de ældre søstre, Hanna og Emma, der vender blikket op fra deres bøger. Ellen blev senere mor til den berømte fysiker og nobelpristager Niels Bohr. Hanna, datteren i midten, blev en af de første danske kvinder, der tog en magisterkonferens i fysik. Derudover stiftede hun H. Adlers Fællesskole, i dag kendt under navnet Sortedamsskolen, på Østerbro, der var en af de første fællesskoler i landet, hvor drenge og piger blev undervist sammen. Den ældste datter, Emma, giftede sig som voksen med politikeren og pædagogen Herman Trier.

Værket knytter sig til museets andre børneportrætter fra perioden, bl.a. Gruppeportræt af C.F. Holms børn (1832) udført af C.W. Eckersberg samt Christen Købkes maleri To læsende børn. Kunstnerens søn Peter og søsterdatter Cecilie Feilberg, gift Gottlieb fra 1845.  I disse værker ser vi også læserende børn. I guldalderen begyndte børnelitteraturen for alvor at vinde frem, og den fysiske nærhed omkring en bog var et meget brugt motiv i tidens børneportrætter.
I 1901 donerede Jenny Raphael Adler P.S. Krøyers hovedværk Italienske landsbyhattemagere, malet i Sora i 1880, til Hirschsprungs kunstsamling.
I 1901 donerede Jenny Raphael Adler P.S. Krøyers hovedværk Italienske landsbyhattemagere, malet i Sora i 1880, til Hirschsprungs kunstsamling.
Gruppeportrættet var i familiens eje indtil 2019, hvor museet modtog det som gave. Det er ikke første gang, at Den Hirschsprungske Samling får doneret et værk fra familien. Allerede i 1901 forærede Jenny Raphael Adler nemlig P.S. Krøyers hovedværk Italienske Landsbyhattemagere fra 1880 til Heinrich Hirschsprungs kunstsamling.